Geschiedenis bedrijf

De Gebroeders Geraerts bestaan uit vier broers: Jan, Gust, Siem en Martien. Wij hebben het bedrijf overgenomen van onze vader Harrie. De familie Geraerts kan inmiddels terugblikken op ruim een halve eeuw kerstbomenkweek.

Het is allemaal begonnen toen onze vader, Harrie, van thuis uit 3 'lopers' grond toebedeeld kreeg. Hij ging de kerstboom vanuit Limburg in de Kempen introduceren. Na een tijdje leerde Harrie de Rotterdamse bloemist Bakker kennen. Hij wordt de eerste vaste afnemer en zal bijna 40 jaar lang zijn kerstbomen uit het Kempische bedrijf blijven betrekken. Ondertussen zet de groei door, want in de Kempen wordt de kerstboom een algemeen verschijnsel. En stapje voor stapje slaagt Harrie erin om meer grond te kopen.

Naast de groei van het bedrijf dient inmiddels ook de nieuwe generatie zich aan. Van de 10 kinderen raakten wij (Jan, Gust, Siem en Martien) helemaal in de ban van de kerstboom. Al gauw waren wij als vier jongens helemaal in het arbeidsproces opgenomen: in het najaar om de jonge boompjes te planten, in de winter om de kerstbomen te oogsten en de rest van het jaar om te spuiten, te snoeien en te schoffelen. De meeste vrije uren gaan erin zitten. Het is een uit de hand gelopen hobby geworden en dat kun je wel zien als je ziet hoe het bedrijf er vandaag de dag voorstaat.

Tienduizenden kerstbomen worden er gekweekt. Dat gebeurt in een gespreide cyclus over 2 en 4 jaar zodat er elk jaar bomen geleverd kunnen worden. Verder beschikt het bedrijf over een uitgebreid machinepark: 5 tractoren, een schoffelmachine, een half automatische plantmachine, een frees, spuitmateriaal, een beregeningsinstallatie, 2 kluitmachines en een kerstbomen-steekmachine, om de belangrijkste maar even te noemen.

Foto v.l.n.r.: Siem, Jan, Gust, (vader) Harrie en Martien